Doç. Dr. Diktaş: Bozulmaya başlayan etler, bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir

Kurban Etlerinin Hijyenik Şekilde İşlenmesi Önemli!

Sıcak havalarda kesilen kurban etlerinin hijyenik olmayan koşullarda işlenmesinin, bakteri üremesine ve ciddi enfeksiyonlara yol açabileceği uyarısında bulunan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, kesim sonrası etlerin en geç 2 saat içinde buzdolabına konulması gerektiğini belirtti. Ayrıca, etlerin hemen tüketilmeyecekse -18 derecelik derin dondurucularda saklanması gerektiğinin altını çizdi. Aksi takdirde, bozulmaya başlayan etlerin salmonella gibi bakteriyel enfeksiyonlara neden olabileceğini vurguladı.

Kesimler Hijyenik Ortamlarda Yapılmalı

Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, hijyenik olmayan ortamlarda yapılan kesimlerin, şarbon gibi ölümcül hastalıklara dahi yol açabileceğini vurgulayarak, bayram süresince halk sağlığını korumak adına hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. Kurban kesiminin mutlaka ehil kişiler tarafından ve hijyenik ortamlarda yapılması gerektiğini belirten Dr. Diktaş, kesim sırasında dini vecibeleri yerine getirirken sağlık açısından da dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Etlerin Saklanması ve Tüketilmesi

Yaz aylarının sıcaklığına dikkat çeken Dr. Diktaş, etlerin bozulmaması için hızlıca küçük parçalara ayrılarak uygun şekilde saklanması gerektiğini söyledi. Ayrıca, kesim sonrası etlerin en geç 2 saat içinde buzdolabına konulması gerektiğini ve hemen tüketilmeyecekse -18 derecelik derin dondurucularda saklanması gerektiğini hatırlattı. Aksi takdirde, bozulmaya başlayan etlerin salmonella gibi bakteriyel enfeksiyonlara neden olabileceğine dikkat çekti.

Kesim sırasında ete idrar bulaşması durumunda o etin tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Diktaş, sakatatların temizliğinin hayati önem taşıdığını belirterek, sakatatların paraziter ve viral enfeksiyonlara neden olabileceğini dile getirdi. Sakatatların iyi temizlenmesi ve yüksek ısıda pişirilmesi gerektiğini vurgulayarak sindirim sistemi hastalıklarının önüne geçilebileceğini ifade etti. (DHA)

Related Posts

İftira atmak bir hastalık mı yoksa huy mu?

Klinik psikiyatri uzmanları, sürekli iftira atma davranışının tek başına bir “hastalık” olarak tanımlanmadığını, ancak sıklıkla “pseudologia fantastica” (patolojik yalan söyleme) ve altında yatan kişilik bozukluklarıyla ilişkili semptomlar sergilediğini vurguluyor.

İstanbul’daki gıdalarda yüksek pestisit çıkması ne anlama geliyor?

Greenpeace Türkiye’nin bu yıl yayımladığı “Pestisitler ve Çocuklar” raporuna göre, İstanbul’da satılan 14 farklı sebze ve meyvede sağlığı tehdit edebilecek düzeyde pestisit kalıntısı tespit edildi.

“Daha az zararlı” iddialarına inanmayın ! : Yeşilay’dan elektronik sigara uyarısı

Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, “elektronik sigara daha az zararlı” algısının doğru olmadığını belirtti. “Elektronik sigara konusunda ciddi bir algı bozukluğu ortaya çıkarılmaya başlandı. Bunlardan biri ‘Sigarayı bırakmaya yardımcı olabilir’ diye. Asla doğru değil. ‘Sigaradan daha az zararlı’ deniliyor. Bu da doğru değil” açıklamasında bulundu.

Uzmanı uyardı: Şişkinlik ve hazımsızlık, ciddi hastalıkların ilk sinyalleri olabilir!

Uzmanı uyardı: Şişkinlik ve hazımsızlık, ciddi hastalıkların ilk sinyalleri olabilir!

Sağ üst karın ağrısını asla hafife almayın

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karnın sağ üst tarafındaki ağrının ciddiye alınması gerektiğini, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer veya safra kesesi hastalıklarının ilk sinyalleri olabileceğini belitti.

Yurtdışı seyahatlerinde aşı ve sağlık danışmanlığı artık ücretsiz

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde faaliyet gösteren 56 Seyahat Sağlığı Merkezi’nde yurt dışına çıkan Türk vatandaşlarına gidecekleri ülkelerin sağlık risklerine yönelik ücretsiz olarak bireysel danışmanlık hizmeti sunuluyor.