Dizgicilik Mesleği Sabır İstemiyor, Gençler İlgi Göstermiyor

Sabır Gerektiren Dizgicilik Mesleği Kıymetini Yitiriyor

Sivas’ta 35 yıldır dizgicilik yapan Abdulkadir Kocatürk, teknolojinin ilerlemesiyle dizgi işinin kolaylaştığını ancak sabır gerektirdiği için mesleğe olan ilginin azaldığını belirtti.

Kitap, dergi veya broşür gibi yayınların sayfa düzenini hazırlama işi olan dizgicilik, teknolojiye yenik düştü. Eskiden aylar süren harf dizilme işlemi artık birkaç günde bitirilebiliyor. 1980’lerde sınırlı karakter seçenekleri bulunurken şimdi yüzlerce font arasından seçim yapılabiliyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlük matbaasında çalışan 57 yaşındaki Abdulkadir Kocatürk, mesleğini 35 yıldır sürdürüyor. Bilgisayar destekli dizgiye geçiş hakkında konuşan Kocatürk, gençlerin sabırsızlığının mesleğin geleceğini tehdit ettiğini dile getirdi. Dizgi ustası, artık dizgi öğrenmek isteyen çırak bulamadıklarını ve mesleğin unutulmaya yüz tuttuğunu söyledi.

“Gençlerin Dizgiye Olan İlgisi Azalıyor”

Abdulkadir Kocatürk, dizgicilik mesleğini yapacak çırak bulamadıklarını ve gençlerin mesleğe ilgi göstermediğini belirterek, “Yaklaşık otuz beş yıldır bu mesleği yapıyorum. Bilgisayarla dizgi yapmak kolay çünkü teknolojinin sağladığı imkanlar sayesinde tasarım süreci rahatlatıldı. Eskiden 2-3 ay süren bir kitabın dizilme işlemi şimdi 2-3 gün sürüyor ve hata oranı çok düşük. Mesleğimiz uzun süreli sabır gerektiriyor. Gençler dizgiden ziyade grafik tasarımı tercih ediyor. Dizgiye olan ilgi azaldı, özellikle gençlerin ilgisi yok. Çırak yetiştiremiyoruz çünkü istek olmadığı için insanlar vazgeçiyor” dedi.

“Sabırsızlık İşleri Zorlaştırıyor”

Kocatürk, insanların sabırsızlıklarının mesleklere olan ilgilerini azalttığını, bir kitaptaki kalitenin sabrın ürünü olduğunu belirterek, “Artık insanlar uzun süre emek verilen işlere odaklanmak istemiyor. Bir grafik tasarım işini kısa sürede bitirirken bir kitabı dizmek çok farklı bir süreçtir. Sabırlı olmayan gençler dizgiye yönelmiyor. Eskiden sınırlı sayıda karakter varken şimdi yüzlercesi mevcut. Dizgi işi zaman ve sabır gerektirir. Gençlerde en büyük eksiklik sabır. Bir işe başladıklarında kalitelerini koruyamıyorlar” şeklinde konuştu.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / ARZU KÜBRA DOĞAN – Kültür Sanat

Related Posts

Wi-Fi’nin Sırrı Çözüldü! İsmi kısaltma sananlar yanılıyor: Gerçek bambaşka

Kablosuz internet teknolojisi Wi-Fi’yi gerçek anlamını kısaltma olarak bilenler yıllardır yanılıyor. Wi-Fi isminin hiç bir anlamı olmadığı ortaya çıktı.

Chrome’da uygunsuz site alarmı: Uygulama sistem tarafından engellenmeye başladı

Windows kullanıcılarının son günlerde karşılaştığı beklenmedik bir sorun, Google Chrome’un açılmasını engelliyor. Microsoft’un çocukları dijital tehlikelerden korumak için sunduğu Aile Güvenliği hizmeti, bazı sistemlerde Chrome tarayıcısını “uygunsuz içerik” gerekçesiyle otomatik olarak devre dışı bırakıyor.

USB katili olarak duyurulan FireWire için yolun sonu gözüktü

1999 yılında piyasaya sürülen ve USB’den daha hızlıydı olduğu için ‘USB katili’ olarak lanse edilen FireWire için yolun sonu gözüktü.

Meta ve Oakley birlikte çalıştı; yeni akıllı gözlük modelleri tanıtıldı

Meta farklı şirketlerle çalışarak akıllı ürünlerini tanıtmaya devam ediyor. Bu sefer yeni akıllı gözlükler için Oakley ile ortaklık kuruldu.

Game Pass’e eklenecek yeni oyunlar açıklandı

Microsoft’un Xbox Game Pass abonelik servisine onlarca yeni oyun ekleniyor. Haziran ayının sonuna kadar platforma dahil olacak oyunların tam listesi açıklandı.

Yapay zekayla dertleşmeyin: Yardım yerine tehlike saçıyor

Stanford Üniversitesi’nde yürütülen yeni bir çalışma, yapay zeka ile duygusal destek arayan kullanıcılar için önemli riskleri gözler önüne serdi. Terapi amaçlı kullanılan sohbet botları, özellikle kriz anlarında hem yetersiz hem de tehlikeli yanıtlar verebiliyor.