Dış ticarette tuhaf denge: Artış var, getiri yok! Mahfi Eğilmez nedenini açıkladı

Mahfi Eğilmez: Dış Ticaret ve İhracatta Miktar Artışı Yaşanıyor

Eski Hazine Müsteşarı ve iktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmelerini sık sık paylaşıyor. Son olarak dış ticaret konusuna odaklanan Eğilmez, ihracatta yaşanan miktar artışına dikkat çekti.

İhracatta Miktar Artışı ve Birim Fiyatlar

Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, kendi blogunda yayımladığı “Dış Ticaretin Durumu” başlıklı yazısında ihracatta miktar artışı yaşandığını ancak birim fiyatların sabit kaldığını vurguladı. Eğilmez, ihracat ve ithalat arasındaki fiyat farkına dikkat çekerek, ithalat birim fiyatlarının daha hızlı arttığını belirtti.

Eğilmez’e göre, ihraç edilen ürünler genellikle orta ve düşük teknolojiye sahip mallardan oluşuyor. Bu durumda, Türkiye’nin ihraç mallarına düşük fiyatlarla satış yapması ithal edilen malların karşısında daha güçlü durmasını sağlıyor.

Dış Ticaret Dengesi ve İthalatta Azalma

Eğilmez, son yıllarda dış ticaret dengesindeki açığın tekrar arttığını söyledi. Bunun nedeninin, büyümenin potansiyel seviyenin altında kalması ve ithalatın azalması olduğunu aktardı. Türkiye’nin dış ticaret hadlerinin olumsuz çalıştığına değinen Eğilmez, önemli bir veriyi paylaştı.

2013-2025 dönemine odaklanan Eğilmez, ihracat miktarının yüzde 66,4 arttığını ancak birim değerlerinin sadece yüzde 1,1 yükseldiğini belirtti. Buna karşılık, ithalat miktarının yüzde 21,9 arttığı bu dönemde ithalat birim değerlerinin yüzde 6,4 oranında arttığını açıkladı.

Dış Ticaretteki Gelişmelerin Temel Nedenleri

Dr. Eğilmez, dış ticaretteki bu gelişmelerin temel nedenlerinden birinin Türkiye’nin ihraç mallarının genellikle orta ve düşük teknolojili ürünler olmasından kaynaklandığını açıkladı. İthal edilen ürünlerin ise daha yüksek teknoloji içeriğine sahip ve uluslararası markalar tarafından üretilen mallar olduğunu belirtti.

Eğilmez’e göre, Türkiye’nin dış ticaretteki dengesizliklerle başa çıkabilmesi için, daha yüksek katma değerli ürünler üretmesi ve ihraç etmesi gerekiyor.

Related Posts

‘İtibardan tasarruf olmaz’ demişti: Ormana değil Saray’a bütçe! 6 haftalık bütçe ile filo kuruluyor…

Türkiye’de yaz aylarında yeniden gündeme gelen orman yangınları, müdahale kapasitesini ve hava filosunu tartışmaya açtı. Yangınlara müdahale için yapılan harcamalar ve eldeki ekipmanların yeterliliği kamuoyunda sorgulanıyor.

Milyarlarca lira dağıtacaklar: Tarih belli oldu

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin Temmuz ve Ağustos 2025 dönemine ait nakit temettü ödeme takvimi belli oldu. Hisse sahiplerine temettü ödemesi yapacak 30’dan fazla şirket arasında Astor Enerji, Enerya, Vestel Beyaz Eşya, İskenderun Demir ve …

Türkiye’nin ihracatı mayısta arttı

Türkiye’nin ihracatı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 artarak 24 milyar 817 milyon dolar, ithalatı yüzde 2,7 artışla 31 milyar 462 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Kamudaki araç satışına CHP’den eleştiri: 120 bin aracın sadece binde biri satıldı, bu bir kandırmacadır

Kamudaki araç satışına CHP’den eleştiri: 120 bin aracın sadece binde biri satıldı, bu bir kandırmacadır

İstediği mobilyaları ürettiremedi, marangoz tezgahının başına geçen kadın herkesi şaşırttı

Samsun’da organizatör olarak çalışırken istediği mobilyaları yaptırmakta zorlanan 33 yaşındaki Bahar Kuru, erkeklerin, “Sen yapamazsın” demesine inat marangoz tezgahının başına geçerek ezberleri bozdu.

Trump bir kez daha Fed başkanını hedef aldı

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın yerine, faiz oranlarını düşürecek birini getireceğini belirterek faiz oranlarını mevcut seviyelerde tutacak bir başkan istemediğini kaydetti.