Altını olanlar çok üzülecek… İkinci yarıda senaryo değişiyor

Altın Yükselişte: Yılın İlk Yarısında Yükselirken, İkinci Yarıda Dengeleniyor

Altının ons fiyatı, ABD tarifelerinden kaynaklı endişeler, jeopolitik riskler, merkez bankası alımları ve doların zayıflamasıyla rekor seviyelere yükselirken, ikinci yarıda küresel risklerin azalması beklentilerine paralel olarak dengelenme öngörülüyor.

Piyasalar, yıla enflasyon-resesyon ikilemi arasında merkez bankalarının para politikalarında gevşeme döngüsüne girmesi beklentileriyle başladı. Bu dönemde devam eden küresel belirsizlikler ve riskler, yatırımcıların güvenli liman arayışını artırarak altına yönelik talebi güçlendirdi.

Özellikle ABD’nin ticaret ilişkilerinde sorun yaşaması ve jeopolitik belirsizlikler endişeleri artırırken, ABD Merkez Bankasının politika alanını kısıtlayıcı etkisiyle altın talebi arttı.

Ayrıca ABD’nin büyüyen bütçe açığı endişeleri, altının fiyatını destekleyen faktörler arasında gösterildi.

Jeopolitik tarafta, İsrail’in Gazze’ye saldırıları ve Rusya ile ABD arasındaki belirsizlik altının güvenli liman talebini artırdı.

Artan risk algısı, merkez bankalarını altın alımına yönlendirdi. Bu durum, merkez bankalarının altına olan taleplerini artırarak orta ve uzun vadede yükselişe neden oldu.

Rekor fiyatlara rağmen Çin’den gelen fiziki altın talebi de dikkat çekti. Ayrıca, İsrail ile İran arasındaki çatışmaların da güvenli liman varlıklara talebi artırdığı görüldü.

Dolar endeksindeki düşüş, altının ons fiyatındaki yükselişe katkı sağladı. ABD Başkanı Donald Trump’ın politikaları, doların zayıflamasına neden oldu ve altına olan talebi artırdı.

Altının ons fiyatı, yılın ilk yarısında yüzde 25 artarak 3 bin 303 dolara kadar yükseldi. Ancak Ahlatcı Portföy Genel Müdürü Tonguç Erbaş, yılın ikinci yarısında altın fiyatlarının belirli bir seviyede dengeleneceğini öngörüyor.

Erbaş, küresel piyasalardaki belirsizlikler ve jeopolitik gerilimlerin azalmasıyla altının ons fiyatının ani bir yükseliş göstermeyeceğini tahmin ediyor. Onun beklentisine göre, altın fiyatları bu yıl 3 bin 300-3 bin 500 dolar arasında dalgalanacak.

ABD’nin doların değer kaybı stratejileriyle global piyasalarda yaşanan belirsizlikler altının yükselişini destekliyor. Ancak Erbaş, doların belirli bir seviyenin altına düşmesini beklemiyor ve önümüzdeki 6 ayın 3 bin-3 bin 400 dolar aralığında geçebileceğini öngörüyor.

Related Posts

Yaş Meyve ve Sebze Raporu Sunuldu

ATAK, yaş meyve ve sebze sektöründeki sorunları değerlendiren raporu Ticaret Bakan Yardımcısı’na sundu.

Türkiye’den 151 milyon dolarlık kuru kayısı ihraç edildi

Türkiye’den yılın ilk yarısında 151 milyon dolarlık kuru kayısı ihracatı gerçekleştirildi.

TOKİ’nin 508 taşınmazı açık artırmayla satılacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), mülkiyetinde bulunan 47 ildeki 508 taşınmazı 30-31 Temmuz’da açık artırma yöntemiyle satışa çıkaracak.

Tavuk eti üretimi Mayıs ayında yüzde 1,8 arttı!

Mayıs ayında tavuk eti üretimi 241 bin 782 ton, tavuk yumurtası üretimi 1,53 milyar adet olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs ayı Kümes Hayvancılığı Üretimi verilerini açıkladı. Buna göre, Mayıs ayında bir önceki yılın aynı …

Benzin ne kadar oldu?

Akaryakıta tabela 3 Temmuz’da enflasyonun açıklanmasının ardından motorine gelen zamla değişmişti. Akaryakıt fiyatlarına önce ÖTV zammı ardından Brent petrol ve dövizdeki hareketlilik ile motorine zam gelmişti? Peki güncel akaryakıt fiyatları ne …

Binek otomobil ihracatı son 5 yılda yüzde 47 arttı

Türkiye, yılın ilk yarısında sadece Fransa’ya 1 milyar doların üzerinde binek otomobil ihracat edilirken, 2020 yılına göre yüzde 47 artan otomobil ihracatı, 4 milyar 295 milyon 729 bin dolardan 6 milyar 318 milyon 306 bin dolara çıktı.