Nadir elementte kritik bekleyiş

Çin Ticaret Savaşı Türk Üreticileri de Vurdu: Nadir Toprak Elementleri Tedarikinde Zorluklar

Mithat Yurdakul / ANKARA – Çin ile ABD arasında tırmanan ticaret gerilimi sonucunda Çin, nadir toprak elementleri (NTE) ihracatına yönelik önlemler alırken, Türk üreticiler de tedirgin. Çin’den NTE tedarik eden firmalara, ihracat izni almadan önce uzun bekleme süreleri ve ret riski olduğu uyarısında bulunuldu. Samaryum, gadolinyum, terbiyum, disprosyum, lutesyum, skandiyum, itriyum gibi NTE’ler artık ihracat kontrolüne tabi tutuluyor. Bu elementler, yüksek sıcaklıklara dayanıklı mıknatıs üretimi, MR görüntüleme, nükleer reaktör kontrol çubukları ve elektrikli araç motorlarında kullanılıyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından sektöre iletilen bilgilere göre, Çin’in yeni ihracat düzenlemeleri nedeniyle, özellikle özel amaçlı mıknatıslar gibi NTE içeren ürünleri Çin’den tedarik eden Türk firmaları zor durumda bırakabilir. Uzmanlar, Çinli tedarikçilerden ihracat izni talep etmenin sorunları en aza indirmek için önemli olduğunu belirtiyor.

Çin’in Getirdiği Kısıtlamaların Nedeni

Çin Ticaret Bakanlığı, NTE’lerin kontrol altına alınmasının nükleer silahların yayılmasının önlenmesi ve ulusal güvenliğin korunması amacıyla gerçekleştirildiğini belirtiyor. İhracat izni talep eden firmalar, başvurularının 45 gün içinde değerlendirileceğini ve net bir cevap alacaklarını bildirildi. Şüpheli durumlarda ise inceleme süreci uygulanacak ve gerektiğinde ihracat izni verilmeyecek.

Sektördeki Gelişmeler

Çin’in kısıtlamaları, yüksek sıcaklıklara dayanıklı mıknatıs üretimi, MR görüntüleme, nükleer reaktör kontrol çubukları, elektrikli araç motorları ve tıbbi radyoterapi gibi alanlarda kullanılan NTE’leri de etkiliyor. Türkiye, yerli NTE üretimi için çalışmalarını hızlandırırken, Eskişehir’de bulunan dünyadaki en büyük ikinci NTE rezervi önemli bir potansiyele sahip. Eskişehir’deki cevher işleme tesisine ek olarak, Malatya, Burdur ve Isparta’da da NTE araştırmaları devam ediyor.

Related Posts

‘İtibardan tasarruf olmaz’ demişti: Ormana değil Saray’a bütçe! 6 haftalık bütçe ile filo kuruluyor…

Türkiye’de yaz aylarında yeniden gündeme gelen orman yangınları, müdahale kapasitesini ve hava filosunu tartışmaya açtı. Yangınlara müdahale için yapılan harcamalar ve eldeki ekipmanların yeterliliği kamuoyunda sorgulanıyor.

Milyarlarca lira dağıtacaklar: Tarih belli oldu

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin Temmuz ve Ağustos 2025 dönemine ait nakit temettü ödeme takvimi belli oldu. Hisse sahiplerine temettü ödemesi yapacak 30’dan fazla şirket arasında Astor Enerji, Enerya, Vestel Beyaz Eşya, İskenderun Demir ve …

Türkiye’nin ihracatı mayısta arttı

Türkiye’nin ihracatı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 artarak 24 milyar 817 milyon dolar, ithalatı yüzde 2,7 artışla 31 milyar 462 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Kamudaki araç satışına CHP’den eleştiri: 120 bin aracın sadece binde biri satıldı, bu bir kandırmacadır

Kamudaki araç satışına CHP’den eleştiri: 120 bin aracın sadece binde biri satıldı, bu bir kandırmacadır

İstediği mobilyaları ürettiremedi, marangoz tezgahının başına geçen kadın herkesi şaşırttı

Samsun’da organizatör olarak çalışırken istediği mobilyaları yaptırmakta zorlanan 33 yaşındaki Bahar Kuru, erkeklerin, “Sen yapamazsın” demesine inat marangoz tezgahının başına geçerek ezberleri bozdu.

Trump bir kez daha Fed başkanını hedef aldı

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın yerine, faiz oranlarını düşürecek birini getireceğini belirterek faiz oranlarını mevcut seviyelerde tutacak bir başkan istemediğini kaydetti.