Yurt dışı alışverişlerinde vergi limiti düşüyor!

TİM Başkanı Mustafa Gültepe: E-ithalat ve E-ihracat Arasındaki Dengeler Değişiyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Perakende Zirvesi 2025’te verdiği önemli bir bilgiyi paylaştı. Gültepe, Çin’in etkisiyle e-ithalatın baskısı altında gerçekleşen e-ihracata dikkat çekti. Gültepe, “Çin bu alanda pazarı alt üst etti. 50 milyar dolarlık e-ihracatı var. Çin markalarının Türkiye’ye gelişi sektörde sıkıntı yaratıyor. Bakanlık bu konuda hassas davranıyor. Belirlenen tavan fiyat işe yaramazsa indirme kararı alabiliriz. Karar vericiler 22-23 euro fiyat seviyesini önerdiler. Bu fiyat mümkün değil. Üreticiler olarak Çin’den alıp Türkiye’de satarsak çok daha fazla satış yapabiliriz. Şaşırmamak mümkün değil” dedi.

Gültepe, ihracatın seyrini ve üretim maliyetlerini de değerlendirdi. Ekonomim’in aktardığına göre, ihracatın artış trendinde olduğunu belirtti. Savunma sanayinde en yüksek artışın yaşandığını paylaşan Gültepe, maliyetlerin AB ile eşit hale geldiğini ve imalat sektörünü olumsuz etkilediğini söyledi. Fiyat duyarlılığının yüksek olduğu emek yoğun sektörlerin daha fazla zorluk çektiğini vurgulayan Gültepe, kur ve enflasyonun paralel gitmesi durumunda daha sağlıklı sonuçlar alınabileceğini belirtti. Teşvikler konusunda daha fazla adım atılamayacağını ifade eden Gültepe, “Dolar bazında pahalı olanlar için teşvik yok. Sanayi sektörüne daha fazla odaklanmalı ve ihracattaki payımızı artırmalıyız. Yıllardır birim değer 1,5 dolarda sabit kaldı” dedi.

Türkiye’nin Karar Vermesi Gereken Hususlar

Gültepe, Türkiye’nin mamul satıp satmayacağına karar vermesi gerektiğini belirtti. Mamul satılacaksa, dünya fiyatlarıyla hammaddeye ulaşılması gerektiğini vurguladı. Fiyat farkının yüzde 10’un problem yaratmadığını ancak daha fazla artarsa rekabet gücünün azalacağını söyledi. Mamul satışlarında kg başına ihracatın 1,5 dolarda kalmasının sıkıntı yarattığını ifade eden Gültepe, dünya genelinde hammadde alımlarında yüzde 20 farkla karşı karşıya olduklarını belirtti. Rekabetçiliğin azalacağını ve 2028 için belirlenen 375 milyar dolar mal, 200 milyar dolar hizmet ihracatı hedefinin gerçekleşmesinin zorlaşabileceğini söyledi.

Gültepe, “Rekabetçi fiyatlar sunulduğunda kimse yurtdışında alışveriş yapmaz. Hazır giyim gibi birçok sektör güç kaybediyor” dedi.

Gümrük Muafiyeti ve Yeni Düzenlemeler

Türkiye’de yurt dışından yapılan bireysel alışverişlerde gümrük muafiyeti sınırının 30 euro olduğunu hatırlatalım. Bu sınırın aşılması durumunda, alışveriş tutarına ek olarak gümrük vergisi ödenmesi gerekecektir. 2024 yılında yapılan düzenlemeyle birlikte, gümrüksüz alışveriş limiti 30 euroya düşürüldü ve vergi oranlarında artışlar yapıldı. Avrupa Birliği ülkelerinden gelen gönderilerde uygulanan vergi oranı yüzde 18’den yüzde 30’a yükseltilirken, AB dışı ülkelerden gelen ürünlerde bu oran yüzde 60 olarak belirlendi. Bu sayede hem gümrüksüz alışveriş limiti düşürüldü hem de gümrük vergisi artırıldı.

30 euroluk muafiyet sınırı belirlenirken ürün fiyatı yanında kargo bedelinin de toplam tutara dahil edildiğini belirtelim. Bu nedenle, düşük fiyatlı bir ürün alınsa bile kargo bedeli eklenince toplam değer 30 euroyu aşıyorsa vergi ödeme zorunluluğu doğabilir.

Tüketici Dikkat: Vergi Maliyetlerini Önceden Hesaplayın

Yurt dışından alışveriş yapacak tüketicilerin, ürün ve kargo bedelinin toplamını dikkatle hesaplamaları önem taşımaktadır. Aksi takdirde, beklenmeyen vergi maliyetleriyle karşılaşabilirler.

Related Posts

0 faizle kredi kampanyası: Otomobil alacaklar dikkat

Citroen, mayıs ayına özel olarak binek ve hafif ticari araç modellerinde sıfır faizli kredi kampanyası başlattı. Şirketten yapılan açıklamaya göre, kampanya kapsamında yeni Citroen C4’ün benzinli versiyonunda 150 bin lira için 12 ay vadeli ve yüzde 0 …

Yetiştirmesi kolay getirisi yüksek İç ve dış pazarda kapış kapış

Dünyanın önde gelen üzüm üretim merkezlerinden Manisa’nın Alaşehir ilçesinde çiftçiler, mayıs ayıyla yeşillenen asmalardaki yaprakları satarak ek gelir elde ediyor. KİLOSU 70 LİRA: “YAPRAKBANK” Üzüm çiftçisinin “yaprakbank” olarak tanımladığı alım …

Cumhurbaşkanı Erdoğan MÜSİAD’da konuşuyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuşuyor.

Ülker Bisküvi’de (ULKER) Ali Ülker’in yerine geçecek isim belli oldu

Ülker Bisküvi Sanayi A.Ş. (ULKER) tarafından 9 Mayıs 2025 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan bildirimde Üst Yönetim Değişikliği hakkında açıklama yapıldı.

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.

Bitcoin yaklaşık 3 ayın zirvesinde

Bitcoin yaklaşık 3 ayın zirvesinde

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir